Honnan tudhatom, hogy biztonságos az illóolaj amit használok?

Mi jut eszünkbe először, amikor azt halljuk: illóolaj?

Illatosítás, vagy az, hogy “fogom, lecsavarom a kupakját és cseppentek egyet a számba”? Inkább az előbbi, hogy finom illat lesz a szobában vagy a saunában, ugye?

Egyre többször halljuk és keressük a címkéken is, hogy “100%-ban tiszta”… “természetes”…”bio minőség”… De mit jelent ez? Miért van akkor mégis nagy piros jelzéssel feltüntetve az üvegcsén, hogy nem fogyaszthatjuk belsőleg, sőt, még a bőrünkhöz sem érhet?
Honnan lehetünk biztosak abban, hogy az illóolaj amit használunk, valódi, tényleg tiszta és biztonságos?

Kezdjük talán azzal, hogy mi is az valódi illóolaj (vagy esszencia), mi a szerepe és hol található meg eredendően.
Nagyon szeretjük a gyógynövényeket, világszerte elismert hatásaikról. Nem véletlenül képezik csodálat tárgyát és játszanak központi szerepet a kínai orvoslásban sem.

Lássuk is közelebbről, mi az az illóolaj és hol lehet megtalálni?
Az illóolajat a növények szabad szemmel nem látható tasakocskákban tárolják. Némelyik növénynek ez a levelén, a kérgében, a gyökerében, a gyantájában vagy a héjában vagy más részeiben található.

Miért termelnek illóolajat a növények?

A kis tasakocskák illóolajában lévő minden csepp értékes hatóanyag, amit a növények azért termelnek, hogy magukhoz vonzzanak vagy épp elűzzenek rovarokat, a klíma viszontagságai közt túléljenek, megvédjék megukat az apró mikrobák és káros gombák ellen. Lényegében ugyanazokra a célokra alkalmazhatjuk őket, mint amire a növény eredetileg előállította, emellett számos pozitív élettani hatása van a testünk méregtelenítő és öngyógyító folyamatának támogatásában.

Vegyük például az egyik kedvencem, a borsmeta esszenciális olajat. Nézzük meg, mi történhet, ha egy CPTG (Tanúsított Tiszta Terápiás Minőségű) borsmenta illóolajat használunk. – Ha ezt még nem próbáltad, kérj tőlünk, szívesen eljuttatunk hozzád egy 1ml-es mintát belőle, hogy megillatozhasd, a mellkasodba masszírozhasd, megkóstolhasd. Igen, jól hallottad, megkóstolhasd, akár a teádba vagy vízbe csepegtetve, de erről még később. 🙂
Lássuk az ábrát:

Hűha! Ez erősnek hangzik, ugye? Az is. Mindamellett, hogy nagyon tiszta illóolajat használunk és örülünk neki, nagyon kell vigyázni, hogy ebből a koncentrált esszenciából MENNYIT és HOGYAN használunk. Azt tanácsolom, mielőtt elkezdenéd használni, kérj tanácsot attól, akitől kaptad az illóolajat, vagy az információt róla.

Mint általában minden CPTG (Tanúsított Tiszta Terápiás Minőségű) esszenciális illóolajat, külsőleg alkalmazva a borsmenta olajat is javasolt kókuszolajban higítva felkenni, belsőleg fogyasztva pedig teában (mézben oldva) vagy egy pohár vízben 1-1 cseppet inni, vagy üres növényi kapszulában bevenni.

Felmerülhet a kérdés.. Honnan tudod tehát, hogy az illóolaj amit használsz tiszta és biztonságos-e?

Az az igazság, hogy az illóolaj gyártásban Európában és a világpiacon sincs olyan megkötés, szabvány, ami biztosítaná a vásárlónak a biztos tudást egy-egy illóolaj üvegcse eredetéről és pontos tartalmáról. Az általános szabályok szerint még arra a levendula illóolajra is ráírhatják, hogy 100%-os, amely üveg tartalmának csak 20%-a a levendula illóolaj- de az a 20% száz százalékos, a maradék pedig töltőanyag.

Vajon ha természetes eredetű is az illóolaj amit a kezünkben tartunk, vajon honnan származik a növény ami benne van? Számít-e, honnan származik? 100-200-300%-al különbözhet a hatóanyag tartalma egy-egy növénynek, ha ott termesztik ahol őshonos annak a növényétől, amelyet a világ egy más pontján. Ezáltal a hatásmechanizmusa is “ég és föld” lesz egy simán “bio” és egy CPTG tanúsítvánnyal ellátott essszenciális olajnak, ami nekünk akkor fontos tényező, amikor például egy levendula illóolajat vércukorszint szabályozásra, égési sérülésre vagy sebekre szerenténk használni.

Többször említettem a CPTG minősítést. Ez egy olyan többlépcsős klinikai vizsgálat, amin a doTERRA minden egyes illóolaja átesik, mielőtt üvegcsékbe kerülne, hogy eljusson hozzánk, a felhasználókig, hogy teljesen biztosak lehessünk abban, hogy mindig a legtisztább, leghatékonyabb és legjobb minőségű esszenciális illóolajat kapjuk.
Nagyon szeretem még a doTERRA-ban, hogy minden alapanyagot a természetes előfordulási környezetéről, helyi termelőktől szerzez be. Így amikor lecsavarunk egy kis kupakot, lehunyjuk a szemünket és beleszippantunk egy mélyet az üvegcsébe, körbejárhatjuk akár az egész földet a szicíliai citrom illóolajjal, az ausztrál teafával, a bulgáriai vagy francia levendulával, vagy a szomáliai tömjénnel. 🙂

Egy kis különlegesség a beszerzési térkép egy része:

Mit jelent a CPTG biztonsága bővebben, illetve néhány terület, amire használhatjuk az értékes szomáliai tömjén illóolajat, amit a boswellia, azaz a tömjénfa gyantájából nyernek ki:

A terápiás növények történelme:

Milyen módokon használjuk a doTERRA esszenciális olajokat?

Remélem hasznosnak találtad a cikket! Kérdésed vagy tapasztalatod szeretnéd megosztani? Kérlek bátran használd a komment funkciót az oldal alján!

Érdekes téma lehet számodra, kattints a linkre a cikk eléréséhez: Mi a különbség ha hagyományos mécsessel melegen, vagy ultragangos hidegpárologtatóval használom az illóolajakat?

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.